De komende jaren zal Dijledonk, een samenwerking tussen Jan De Nul en COGIVA, de oude Meuropsite in Rijmenam (Bonheiden) samen herontwikkelen tot Dijledonk, een groene en levendige plek om te wonen en werken. Burgemeester Lode Van Looy en Schepen Bart Vanmarcke van de gemeente Bonheiden waren ter plekke om het startschot te geven voor de sloopwerken.
Burgemeester Lode Van Looy en Schepen Bart Vanmarcke van de gemeente Bonheiden geven het startschat van de sloopwerken op de oude Meuropsite.
De komende jaren zal Dijledonk, een samenwerking tussen Jan De Nul en COGIVA, de oude Meuropsite in Rijmenam (Bonheiden) samen herontwikkelen tot Dijledonk, een groene en levendige plek om te wonen en werken. Burgemeester Lode Van Looy en Schepen Bart Vanmarcke van de gemeente Bonheiden waren ter plekke om het startschot te geven voor de sloopwerken.Burgemeester Lode Van Looy en Schepen Bart Vanmarcke van de gemeente Bonheiden geven het startschat van de sloopwerken op de oude Meuropsite.
Alle verharding en leegstaande gebouwen op de site worden de komende maanden gesloopt, met uitzondering van het hoofdgebouw, dat gerenoveerd zal worden. Die afbraakwerken zullen ongeveer zes maanden in beslag nemen.
Julie De Pauw, Development Manager bij Jan De Nul:
“We kijken er al een hele tijd naar uit om van de Meuropsite opnieuw een leefbare en levendige plek te maken, zowel voor mens als natuur. Dijledonk is een project waar we bij Jan De Nul echt van houden: we herbestemmen een verlaten terrein en leegstaande fabriek tot een gemengde, landelijke wijk boordevol energie.”
De loodsen op de site bevatten asbestdaken. Daarom kiezen de partners voor erkende en veilige oplossingen. Onder de strengste veiligheidsnormen zorgen specialisten voor een correcte verwijdering en veilige afvoer.
Eens de afbraakwerken voltooid zijn, rond oktober dit jaar, voeren Jan De Nul en COGIVA saneringswerken uit. De projectontwikkelaars pakken zo de historische vervuiling van de site aan, ook van de metaalverwerkingsfabriek Trefac, die voor Meurop op de site aanwezig was. Dit doen ze in samenwerking met OVAM, de Vlaamse overheidsdienst voor bodembeheer.
De start van de bouwwerken staat gepland voor midden 2026.
Paul Cordier en Peter Breesch, Managing Partners bij COGIVA:
“Met Dijledonk creëren we een aangename, groene en dynamische leefomgeving die perfect aansluit bij de charme van het dorp. De unieke ligging dichtbij de Dijlevallei vormt een grote troef binnen deze herontwikkeling. We zetten vol in op een autoluwe en toegankelijke site, waar verbondenheid met de omgeving centraal staat. Bijna 80% van de ruimte blijft onbebouwd, met groene pleinen en meer dan 220 nieuwe bomen die samen één groot park vormen..”
Het ontwerp van Dijledonk voorziet in ecologische architectuur en infrastructuur. Bijna-energieneutraal is ondertussen de norm, maar de partners onderzoeken of ze ook verder kunnen gaan, richting CO2-neutraal. Naast private en gedeelde tuinen komt er ook een groot park waar bewoners, buren en bezoekers kunnen ontspannen en spelen. Dijledonk zelf wordt autoluw, met de nadruk op ondergronds parkeren, inclusief laadpalen voor elektrische wagens.
Bart Vanmarcke, Schepen van Bonheiden:
“Als schepen van ruimtelijke ordening ben ik verheugd dat vandaag de eerste stappen op het terrein gezet worden naar een duurzame reconversie van de site Meurop-Dijledonk. We stelden een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan op, welk wonen en handel mogelijk maakt, in combinatie met de creatie van openbare, groene ruimte en het versterken van de verbinding tussen de Dijle en de Oude Keerbergsebaan. Met de ontwikkelaar werden alvast afspraken gemaakt omtrent de heraanleg van de Oude Keerbergsebaan en het belang van duurzame mobiliteit en deelsystemen. Samen met een doordachte positionering van de gebouwen kan dit van Dijledonk een schitterend woonproject maken, die de oude, vervallen Meuropsite een tweede leven kan geven.”
Dijledonk verweeft wonen en werken met een uitgekiende mix van kwalitatieve appartementen, woningen, kantoren en commerciële ruimtes. Zowel jonge gezinnen, beginnende ondernemers, actieve grootouders als lokale handelaars vinden er hun gading. Ondernemers die interesse hebben om mee voor beleving te zorgen op de site, kunnen nu al contact met ons opnemen via thuis@dijledonk.be.
Over Jan De Nul
Jan De Nul geeft overal ter wereld vorm aan water, land en energie. We gaan op zoek naar oplossingen voor een aantal van de grootste uitdagingen van deze tijd. Van de stijgende zee tot de energietransitie, van vervuilde grond tot duurzaam wonen: wij bouwen oplossingen, bekend om hun complexiteit en hoge inzet, die onze wereld klaarstomen voor wat komt. We concentreren ons daarbij op vier kernactiviteiten: Offshore Energy, Dredging Solutions, Construction Projects en Planet Redevelopment. Zo werken onze getalenteerde teams samen aan één gemeenschappelijk doel: de wereldwijde levenskwaliteit voor de komende generaties verzekeren.
Over COGIVA
COGIVA streeft naar toekomstgerichte en duurzame projecten die voor de samenleving een meerwaarde zijn. We ontwikkelen projecten die zowel de buurt als de bewoners zelf aanspreken. Daarbij sturen we het volledige proces aan. Zo zetten we niet gewoon gebouwen neer; wij planten waardevolle woningen en appartementen in met de focus op woonplezier én met respect voor de omgeving.