FAQ

Bekijk hier een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden over het project. Heb je nog een andere vraag?
Stel deze dan gerust via thuis@dijledonk.be.

Aansluitend aan de sloopwerken zal er gestart worden met de saneringswerken.

Meer info hierover vind je hier terug.

De sloopwerken starten begin april 2025. De werken zullen ongeveer 6 maanden duren.

Allereerst zal er gestart worden met de asbestverwijdering. De asbesthoudende materialen worden manueel gedemonteerd en in de hiervoor voorziene asbestcontainers gedeponeerd. Deze werken worden uitgevoerd door gespecialiseerde vakmensen met de nodige opleidingen. Er worden verschillende maatregelen getroffen om dit veilig te laten gebeuren. Zo worden indien nodig asbesthoudende materialen bevochtigd of gefixeerd om blootstelling te vermijden. Tijdens de asbestverwijderingswerken zal de werkzone steeds afgebakend worden met signalisatie van de werken. De arbeiders dragen hierbij ook steeds de correcte PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen). Er worden wekelijkse luchtmetingen uitgevoerd om te monitoren dat er geen overschrijdingen plaatsvinden.

Nadat de asbestverwijdering voldoende voorsprong heeft genomen starten de afbraakwerken op. Eerst zal er ontmanteld worden waar nodig en gesorteerd stockeren met kleine tot middelkleine middelen. Vervolgens starten de afbraakwerken met kranen. Deze zal starten met de staalstructuur van de loodsen en hierop volgend het gebouw in metselwerk. Net voor de saneringswerken zullen de betonnen vloerplaten verwijderd worden. Deze zullen ter plaatse gebroken en gestockeerd worden om te hergebruiken op de werd. Tijdens deze afbraakwerken zal er steeds op toegezien worden om zo weinig mogelijk hinder te veroorzaken voor de omwonenden en het verkeer. Alle werken zullen ook worden opgevolgd door een veiligheidscoordinator.

Dijledonk zorgt voor het ontharden en vergroenen van een op vandaag bijna 100% bebouwde en verharde site.  Het project zorgt voor een nieuw evenwicht van 22% bebouwing en 78% aan groen en pleinfuncties.

Deze bijkomende groene ruimte van 42.000 m² in de Dijlevallei wordt publiek toegankelijk en zal een belangrijke bijdrage leveren aan de levens- en woonkwaliteit voor zowel de bewoners, buurt als bezoekers van Dijledonk.

Tussen dit nieuwe publieke groen worden verschillende trage doorsteken voorzien die het projectgebied en de omliggende buurt met de Dijlevallei zullen verbinden.

 

 

Dijledonk zal alle gebouwen zelf optrekken, zowel de appartementen als de grondgebonden woningen. Bedoeling is op die manier de beeldkwaliteit van het ganse project te kunnen verzekeren maar ook de doorlooptijd voor de werken te beperken zodat niemand na oplevering van het project nog vele jaren geconfronteerd moet worden met werken.

Een individuele bouwgrond kopen zal dus niet kunnen.

Met het project Dijledonk komt een nieuwe landelijke woonwijk in Rijmenam tot leven in de Dijlevallei. Het project omvat de aanleg van een groot publiek park en de realisatie van circa 300 nieuwe wooneenheden. Er wordt ingezet op een grote variatie aan woontypologieën, van grondgebonden woningen, urban villa’s tot appartementen.

Daarnaast biedt Dijledonk eveneens ruimte voor buurtondersteunende functies en kantoren / co-workruimtes.

De solide structuur van het bestaande hoofdgebouw van Meurop blijft bewaard en vormt de basis voor een renovatieproject naar origineel volume waarin verschillende functies onderdak zullen vinden.

Naast wonen en parkeren, zal er ook plaats zijn voor ambachten, kantoren/co-work  en buurtondersteunende diensten zoals bvb zorgfuncties. Door in te zetten op een gemengde bestemming zal het hoofdgebouw naast fenomenaal wonen ook de motor en kloppend hart worden van het sociale leven op Dijledonk.

Voetgangers en fietsers komen op Dijledonk op de eerste plaats en kunnen er genieten van een optimale aansluiting op het openbaar vervoer. Dijledonk wordt een autoluwe woonwijk met bijzondere aandacht voor gedeelde vervoersmodi zoals deelfietsen en  deelwagens.

Dijledonk zal voor privatief gemotoriseerd verkeer ontsloten worden via de Oude Keerbergsebaan. Deze straat zal in de nabije toekomst aangepakt worden en zo veiliger en fietsvriendelijker worden. Bovendien zullen snelheidsremmende ingrepen voorzien worden waardoor het sluipverkeer ontmoedigd zal worden deze route te gebruiken.

De Kikshamlei wordt niet ingeschakeld voor autoverplaatsingen.

De aanpassingen aan de Oude Keerbergsebaan zullen de vlotte toegang tot Dijledonk mogelijk maken, zonder nadelige gevolgen voor de buurt.

__________

LEES MEER

In het door de gemeenteraad goedgekeurde Masterplan werd de keuze gemaakt om voor Dijledonk geen nieuwe ontsluitingswegen voor gemotoriseerd verkeer te voorzien, andere dan het bestaande wegennet.

We starten hier op het vlak van mobiliteit niet van een blanco blad, maar komen van een historisch heel intensief gebruikte ruimte waar de Meurop vrachtwagens dagelijks op en af reden en er ook vandaag nog steeds bedrijven actief zijn.

Mobiliteit en de optimale inpassing van het project in haar omgeving staan heel hoog op de agenda van Dijledonk. Het ganse project is opgebouwd vanuit een publieke ruimte die autovrij is, inzet op gedeelde verkeersmodi en een optimale aansluiting op het openbaar vervoer voorziet. 

Vanaf de Oude Keerbergsebaan worden verschillende aftakkingen voorzien richting ondergrondse parkeergarages. De auto’s van de inwoners van Dijledonk verdwijnen aldus onmiddellijk onder de grond.

Op de site zelf wordt gemotoriseerd verkeer tot een absoluut minimum beperkt. Op het maaiveld zal je op Dijledonk weinig tot geen auto’s terugvinden, met uitzondering van een aantal parkeerplaatsen voor bezoekers.

Binnen het projectgebied worden er enkel trage wegen aangelegd voor voetgangers en fietsers.  Voor dit traag verkeer trekken we heel het projectgebied open, met groene doorsteken in alle richtingen, met optimale aansluitingen op het openbaar vervoer (Boortmeerbeek) en bijzondere aandacht voor gedeelde vervoersmodi (zoals deelfietsen en deelwagens).

Dijledonk wordt zo een landelijke woon- en leefplek die vanuit de Oude Keerbergsebaan helemaal doorloopt tot in de Dijlevallei en aan heel wat nieuwe gezinnen zo de kans geeft om landelijk en autoluw te wonen in Rijmenam.

Je vindt hieronder een schematische voorstelling van de zachte fiets- en wandelverbindingen op Dijledonk 

Momenteel wordt het omgevingsvergunningsaanvraag dossier voorbereid. Een volledig verslag kan je hier terugvinden.

Volgens de huidige planning, voorzien wij in 2029 de eerste bewoners op Dijledonk te kunnen verwelkomen.

In een eerste fase zal er in april 2025 gestart worden met de sloopwerken van alle verharding en leegstaande gebouwen op de site, met uitzondering van het hoofdgebouw. Aansluitend zal er gestart worden met de saneringswerken (zie verder) en volgens de huidige planning voorzien we de start van de bouwwerken in de eerste helft van 2026.

De infowebsite Dijledonk.be bevat de meest actuele en correcte informatie over het project.

Je vindt hier een tijdslijn waar wij je stipt op de hoogte houden over de voortgang en de belangrijkste stappen in het ontwikkelingstraject.

Noot: Je kan deze dynamische tijdslijn eenvoudig doorlopen door te klikken op de datavelden bovenaan of via de pijltjes ←  → onderaan de tijdslijn.