Een doordacht masterplan

Lokale meerwaarde creëren

Ontwikkelen met visie dankzij het Masterplan Dijledonk.

In 2006 kreeg de toekomst van Meurop vorm. Toen de gemeente Bonheiden een nieuw structuurplan uitwerkte, werden ook de lijnen van de herontwikkeling van de oude fabrieksgebouwen uitgezet. In 2018 stelden partners CoGiva en PSR in samenwerking met ontwerpbureau OMGEVING het Masterplan Dijledonk op, een nieuwe impuls voor de hele buurt.

Want met Dijledonk willen we als ontwikkelaars de lokale gemeenschap versterken door ruimte te maken voor duurzaam wonen, werken, beleven en bewegen. We saneren en herbestemmen een leegstaande fabriek tot een gemengde, landelijke wijk boordevol levendigheid en bedrijvigheid, met tal van voorzieningen binnen handbereik. Dat doen we in overleg met de gemeente Rijmenam, het departement Omgeving, de provincie en de buurtbewoners.

Architectuur

Hier gaan we wonen en werken verweven dankzij een uitgekiende mix van kwalitatieve appartementen, villa’s, kantoren en commerciële ruimtes voor jonge gezinnen, beginnende ondernemers, actieve grootouders en lokale handelaars.

Verbinding

De verbondenheid tussen dorp en Dijledonk staat centraal. De site zal eenvoudig doorwaadbaar zijn en zo buurtbewoners directe toegang tot de wijde omgeving bieden. Met gebouwen van 1 tot 4 verdiepingen waarborgen we ademruimte.

Natuur

Bijna 80% van de oppervlakte blijft onbebouwd. We voorzien tal van ontharde pleinen, plantsoenen en perkjes die we verbinden tot één groot park. Van schaduwrijke bomen tot heerlijke kruiden, 20.000m2 groen om van te genieten!

Landschap

Welkom Zwarte Els, Gelderse Roos en Gewone Margriet! Er ligt een gedetailleerd groenplan klaar om de biodiversiteit van Dijledonk te versterken met een habitat voor vogels, vlinders, bijtjes en bosdieren. Prachtig geïntegreerd in de Dijlevallei!

Van de tekentafel naar een nieuwe toekomst.

Het Masterplan Dijledonk werkten we uit met de steun van ontwerpbureau OMGEVING. Zij ontfermen zich nu ook over het landschapsontwerp (zie verder). Daarnaast stelden we via een architectuurwedstrijd een team van 4 complementaire bureaus samen: CAAN, dmvA, POLO Architects en Schellen. Zij maken de plannen op van de diverse bouwvolumes voor wonen, werken en ontspannen. Aangezien zij onze ambitieuze en duurzame visie voor Dijledonk delen, zijn we ervan overtuigd dat deze samenwerking een bijzondere meerwaarde betekent voor de hele buurt.

Reginald Schellen
(Schellen)

“Als architectenbureau uit Bonheiden weten we als geen ander hoe we de kern van Rijmenam kunnen versterken.”

Peter Swyngedauw
(OMGEVING)

“Met trage verbindingen nodigen we bewoners en omwonenden uit om te wandelen, te fietsen en te ontdekken.”

Patrick Lootens
(POLO Architects)

“Het hoofdgebouw wordt opgewaardeerd tot een baken voor de buurt, waar de visie van Pierre Guariche een tweede leven krijgt.”

David Driesen
(dmvA)

“Dijledonk zal geen voor- en achterkant hebben, maar twee voorkanten, en zo benadrukken we het open karakter van deze wijk.”

Roel Cocquyt
(CAAN)

“De multifunctionele invulling, met een solide synergie tussen mens en omgeving, biedt Rijmenam nieuwe groeikansen.”

Een nieuwe impuls voor de buurt.

Leven & beleven

Samen werken

Meer bewegen

Beter verbinden

Mix van wonen

Park & verpozen

Elke dag duurzamer!

Met Dijledonk willen we bijdragen aan mens en milieu. We voorzien in levenslang wonen, van betaalbare appartementen tot ruimere villa’s of statige lofts. Door dit te koppelen aan faciliteiten voor werk en ontspanning, ontstaat er een dynamiek die Rijmenam op lange termijn zal stimuleren. Daarnaast investeren we in ecologische architectuur en infrastructuur: BEN (BijnaEnergieNeutraal) is de ambitie, CO2-neutraal is het ideaal. We benutten enkele bestaande volumes en van de gebouwen die we moeten afbreken, recupereren we zoveel mogelijk materiaal.

Meer weten

Landschapsontwerp: heerlijk dagdromen in het Dijlepark?

Wij kijken er al naar uit! We omarmen het landelijke karakter van Rijmenam en versterken het met meer dan 2 hectare levendige groenzone. Naast private en gedeelde tuinen komt er dus ook een groot park waar bewoners, buren en bezoekers kunnen ontspannen en spelen. We koesteren streekeigen bomen en heesters en planten ook klimaatbestendige soorten aan. Dankzij zorgvuldig geselecteerde struiken, bloemen en kruiden bieden we lokale fauna voeding en bescherming. Dijledonk wordt echt een bron van leven…

Meer weten

Slimme mobiliteit zet de buurt in beweging.

Dijledonk is doordacht. Aan onze plannen gaat een uitgebreide mobiliteitsstudie vooraf. In samenspraak met de gemeente wordt de Oude Keerbergsebaan ingericht voor maximale veiligheid en leefbaarheid. Auto’s krijgen geen toegang tot de Kikshamlei. Met de nieuwe dynamiek die op de herontwikkelde site ontstaat, komen er ook extra verplaatsingen, maar geen overdreven drukte. Dijledonk zelf wordt autoluw met de nadruk op ondergronds parkeren, inclusief laadpalen.

Meer weten

Bodemsanering: prachtig wonen op een schonere plek.

Enkele decennia van industriële activiteiten hebben hun sporen achtergelaten, ook in de bodem. Voor we deze site opnieuw ontwikkelen, onderzoeken en saneren we de bodem in het kader van het Bodemdecreet van de Vlaamse Regering. En dat doen we grondig. Hierbij werken we samen met de OVAM en private partners, waaronder een erkend deskundige en een gespecialiseerd aannemer. De historische bodemverontreiniging is afkomstig van brandstoftanks voor de vloot van de fabriek en van aanvullingen op het terrein. We nemen geen enkel risico en schakelen de hulp in van experts die al tal van inspecties hebben uitgevoerd en in de toekomst nog bijkomend onderzoek zullen verrichten.

Meer weten

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en activiteiten.

Nieuwsbrief
* Door het verzenden van dit formulier ga je akkoord met de privacyverklaringen van CoGiVa en PSR (member of Jan De Nul Group).